TVOJDOM.SK

Prerezávanie drevín

Starostlivosť o záhradu - 28.2.2002

Koniec februára a začiatok marca, doba tesne pred prvým klíčením, je už tradične považovaná za najvhodnejší čas na prerezávanie a omladzovanie drevín. Ak by sme zabudli na túto veľmi dôležitú sadovnícku zásadu, mohlo by sa nám stať, že sa v ďalšom vegetačnom období budeme musieť zmieriť na ovocných stromoch a kroch s...

reklama
Koniec februára a začiatok marca, doba tesne pred prvým klíčením, je už tradične považovaná za najvhodnejší čas na prerezávanie a omladzovanie drevín. Ak by sme zabudli na túto veľmi dôležitú sadovnícku zásadu, mohlo by sa nám stať, že sa v ďalšom vegetačnom období budeme musieť zmieriť na ovocných stromoch a kroch s malou úrodou.

Egreš a ríbezľa
Prerezávanie egrešov i ríbezlí robíme minimálne dvakrát do roka – v auguste po zbere úrody a hlavne v predjarí. Na egrešoch v tomto období vyberieme 5 – 8 najlepšie rastúcich výhonkov a všetky ostatné odstránime. Ponechané výhony tiež skrátime, a to až o jednu tretinu dĺžky.

Ríbezle sú ovocie, ktoré sa vyskytuje vo viac ako 140 druhoch, najobľúbenejšou a najkvalitnejšou je predovšetkým čierna ríbezľa. Plodí hlavne na dvojročných a starších vetvách a tomu prispôsobujeme aj rez. V predjarí skracujeme najmä mladé vetvičky. Odstraňujeme tiež staršie vetvy, ker teda omladzujeme, pretože na starších výhonkoch rastie už drobnejšie ovocie. Väčšinou pri pravidelnom prerezávaní stačí odstrániť tak 2 – 4 vetvičky, aby sme sa vyvarovali slabšej úrode a zabezpečili tiež dostatočnú svetlosť celého kra. Vetvy, ktoré chceme celkom odstrániť, zrezávame až pri zemi a ranu ošetríme štepárskym voskom, prípadne latexovou farbou.

Ovocné stromy
Aj ovocné stromy v tejto dobe prerezávame, tzv. presvetľujeme či omladzujeme. Dopomáhame tým mladším i starším stromom k pravidelnejšej úrode tým, že vlastne udržujeme redšiu, vzdušnejšiu a slnkom viac presvetlenú korunu, ktorá potom môže nasadiť viac kvetov a po opelení vytvoriť a udržať až do zrelosti kvalitné ovocie.

S čím začneme? Odrezávame predovšetkým vetvy choré a suché, potom tie, ktoré rastú husto vedľa seba alebo sa križujú a rastú nahor do koruny. Nemali by sme však odstrániť viac ako 10 – 15 % hlavných vetiev. Radikálnosť prerezania záleží na veku stromu, jeho zanedbanosti a tiež na jeho druhu. Veľmi opatrne musíme zachádzať s čerešňami. Väčšinu kôstkovíc – t.j. okrem čerešní ešte marhule a broskyne, radšej prerezávame v júni, aby sme zabránili glejotoku. V predjarí je najvhodnejšia doba na prerezanie a omladzovanie predovšetkým jabloní a hrušiek.

Technika rezu hrubých vetiev
Pozor na neodborné zrezanie hrubých vetiev. Chyby, ktorých sa pri tejto práci môžeme dopustiť, často skracujú životnosť stromu, spôsobujú jeho chradnutie a práchnivenie. Je nutné si uvedomiť, že takéto vetvy zrezávame väčšinou na dvakrát. Šikmo rastúca vetva sa najskôr zreže odspodu asi do tretiny a potom zvrchu, aby sa nerozlomila. Pahýľ sa potom ešte odreže v tzv. vetvovom kruhu. Čím bude rezná plocha menšia, tým lepšie sa rána po celom obvode zacelí hojivým pletivom.

Náradie na prerezávanie
Kedysi sa používali na prerezávanie výhradne nože. Dnes však máme na výber okrem záhradníckeho noža, ktorý stále zostáva nepostrádateľnou pomôckou ešte celý rad ďalších typov náradia. Na trhu si vyberáme nielen ten najkvalitnejší nôž z akostnej ocele, ale môžeme si kúpiť i niekoľko špecializovaných nožov – tzv. očkovák, štepársky nôž a ďalšie druhy. Ďalšou potrebnou pomôckou záhradníka sú záhradnícke nožnice. Rozlišujeme dva hlavné typy – dvojstrižné čeľusťové a jednostrižné nákovkové. Pri oboch typoch ešte existuje niekoľko veľkostí. Nožnice sa hodia len na tenké vetvičky a nemali by sme ich ničiť pri zdolávaní hrubších vetiev, ktoré už vyžadujú pílky. Na strihanie hrubších vetiev až do priemeru 4 cm sa vyrábajú špeciálne nožnice s rukoväťou dlhou 20 – 75 cm. Dlhšia rukoväť pôsobí účinnejšie ako páka. Ďalej ešte existujú nožnice s tak dlhou rukoväťou, že koruny stromov môžeme prestrihávať zo zeme. Ich tyč je zostavená z niekoľkých dielov, ktoré sa zasúvajú do seba. Čepele sú prispôsobené tak, aby ako háky zachytávali vetvy. Na hrubšie vetvy však už skutočne potrebujeme pílky. Tie sú tiež vyrábané v rôznych veľkostiach a typoch. Pri ich výbere musíme dať pozor, aby mala pílka ostrý list, ktorý sa neprehýba.

-šum-
Diskusia
Nikdo tento článek zatím nekomentoval. Buďte první...
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.