TVOJDOM.SK

Zavárame: Domáce kompóty sa budú hodiť

Varenie a stolovanie - 28.8.2009

Toto leto, v čase krízy mnohí uvažujú o zaváraní o niečo viac než inokedy. Ten, kto sa každoročne chystal, ide tento rok do toho...

reklama

Váhajúci prestal váhať a tento rok poctivo prichystal zaváracie poháre, viečka, odkôstkovač a hrniec – a začal pátrať po zaujímavých, overených „zaváracích“ receptoch. Domáce kompóty sú vďačné po celý rok, ich použitie je všestranné – ako dezert, v zmrzlinových pohároch, na koláče. Naviac pekný pohár s maľovanou etiketou a nápadito previazaným látkovým vrchnákom môže byť vtipný a vítaný darček.

Nevýrazné ovocie kombinujeme v kompóte s chuťovo výraznejším. Obľúbené miešané kompóty sú veľmi vďačné hlavne pre deti. Ovocie sa dopĺňa chuťovými nuansami, rôznou farbou, tvarom, štruktúrou – jedno chrumká, druhé sa na jazyku rozplýva.

Broskyne a marhule

Máte overený "zavárací" recept? Podeľte sa o neho s nami prostredníctvom komentára pod článkom.Tohtoročná nadúroda broskýň a marhúľ by sa mala odraziť na špajzových regáloch, prehýbajúcich sa pod tiažou kompótov na nich zoradených. Broskyňový alebo marhuľový kompót so šľahačkou je pochúťka, nehľadiac na to, že budete mať po celý rok surovinu na skvelé zmrzlinovo-ovocné poháre.

Marhuľový kompót

Vyniká výbornou chuťou a vôňou a peknou výraznou farbou. Na kompótovanie vyberáme plody rovnakej tvrdosti, súmerné a nepoškodené, neotlačené. Potrebujeme: 3 kg ovocia, 1 liter vody, 40 – 50 dkg cukru. Marhule políme a plníme do zaváracích pohárov, zalejeme cukrovým roztokom a sterilizujeme 25 minút pri 80 °C.

Obdobne pripravíme kompót broskyňový, dávame len viac cukru (50 dkg na 2 kg ovocia).

Tip: ak ponecháme pri príprave broskyňového kompótu polovice broskýň pred zaváraním do druhého dňa v cukrovom roztoku, získajú polopriesvitný vzhľad a budú tuhšie.

Brusnice s pomarančom

Máte overený "zavárací" recept? Podeľte sa o neho s nami prostredníctvom komentára pod článkom.Brusnice sú zdravé a nekazia sa, dobre rôsolovatejú. Pretože ich často máme málo, môžeme ich skúsiť kombinovať s citrónmi a pomarančmi.

Nehomogénny džem je dobrý na koláče, do jogurtu a podobne. Potrebujete 3 kg brusníc, 1,5 kg cukru, 3 pomaranče, 2 citróny. Brusnice varíme chvíľu s cukrom, potom pridáme plátky pomarančov a citrónov bez kôstok, povaríme 5 minút, precedíme, šťavu ešte povaríme, až zrôsolovatie, a nalejeme do pohárov na scedené ovocie.

Hruškový kompót

Kompótované hrušky sú veľmi osviežujúce. Hrušky musíme zavárať ošúpané, zožeňte si na to najlepšie rotačný šúpací strojček – šúpanie pôjde veľmi rýchlo a bude dokonalé. Nožom to ide ťažko, so škrabkou na zemiaky šúpanie ale zvládnete.

Na kompót budeme potrebovať: 2 kg šúpaných hrušiek, 3/4 litra vody, 30 dkg cukru, štipku kyseliny citrónovej. Pred šúpaním ovocia si pripravíme nádobu s okyslenou vodou (1 liter s pridaním kyseliny citrónovej), do ktorej budeme ošúpané hrušky ihneď hádzať, aby na vzduchu nezhnedli. Máte overený "zavárací" recept? Podeľte sa o neho s nami prostredníctvom komentára pod článkom.Šúpeme stredne zrelé plody tvrdšieho druhu hrušiek. Ak máme ovocie veľmi tvrdé, môžeme ho vopred v okyslenej vode povariť. Mäkšie plody rovno šúpeme, políme a vkladáme do okyslenej vody. Keď je všetko ošúpané, naplníme hrušky do pohárov. Zalejeme cukrovým roztokom. Ak chceme mať hrušky nie biele, ale červenkasté, priliať môžeme šťavu z brusníc alebo čiernej bazy. Sterilizujeme 30 minút pri 80 °C.

Bez zavárania: Ovocný mišmaš v rume

Jahody, ríbezle všetkých farieb, egreše, maliny, čerešne, višne, mirabelky, broskyne, marhule, slivky a ringloty – to všetko môžeme zužitkovať pri výrobe tejto pochúťky, v ktorej sa miešajú vône alkoholu i ovocia. Kôstkovité ovocie rozpolíme a zbavíme kôstok. Jednotlivé druhy ovocia postupne po vrstvách navrstvíme do 5 l fľaše od uhoriek. Vždy dáme asi 20 – 25 dkg ovocia, nasleduje 20 – 25 dkg cukru a deciliter rumu. Postup opakujeme, ale nie je nutné dávať všetko naraz – ovocie pridávame, ako postupne dozrieva v záhrade alebo ako ho kupujeme. Fľašu vždy zakryjeme viečkom.

Máte overený "zavárací" recept? Podeľte sa o neho s nami prostredníctvom komentára pod článkom.

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Diskusia
25.10.2009 15:59Re: Re: Domáce kompoty
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.