TVOJDOM.SK

Prichádza čerešňové eldorádo

Varenie a stolovanie - 29.6.2012

Čerešniam by sa nemali vyhýbať dospelí s tým, že je to detská lahôdka, a im stačí zjesť raz za leto plech bublaniny.

reklama

Čerešne prospievajú i osobám staršieho veku – veď sa odporúčajú konzumovať pri bolestiach chrbtice alebo cukrovke. A tiež pri poruchách štítnej žľazy. U detí zase prispievajú k dobrému rastu zubov a kostí. Naviac nás čerešne všeobecne chránia pred zápalmi. Čerešne sú bohaté na vitamín C, obsahujú i betakarotén a vitamíny skupiny B. Obsahujú draslík, vápnik, horčík, fosfor a stopové prvky (železo, zinok a meď).

Čerešne so smotanou

Potrebujeme 500 g odkôstkovaných rozpolených vyzretých čerešní, 70 g kokosovej múčky alebo mletých vlašských orechov, 150 ml smotany, prípadne med.

Čerešne dáme do misy, pridáme mletý kokos alebo orechy (pozor na alergie na orechy!), zalejeme smotanou. Sladkú smotanu môžeme prípadne zmiešať s trochou kyslej. Podľa sladkosti čerešní môžeme trochu prisladiť medom a dáme dobre vychladiť.

Starodávny čerešňový závin

(prababičky sa presným množstvom ingrediencií nezaťažovali)

Vezmi 28 dkg múky, daj do nej vajce, trochu cukru a kúsok masla vlažnou vodou zriedeného. Zarob z toho jemné cesto, vypracuj a nechaj odpočinúť pod teplým hrncom štvrťhodinu. Potom cesto vytiahni, pokrop maslom, posyp usmaženou strúhankou, cukrom a čerešňami, zaviň a zvoľna upeč.

Pretože čerešne obsahujú okolo 80 % vody, sú vyhľadávané tými, kto držia redukčnú diétu. V tomto prípade sa konzumujú najlepšie čerstvé, bez prídavku cukru a samozrejme nie v sladkých múčnikoch.

Čerešne nie je tak jednoduché vypestovať ako jahody, kde sa úrody dočkáme za pár mesiacov. A tak keď nemáme v záhrade plodiaci čerešňový strom, zásobíme sa čerešňami na trhu. Čo nespotrebujeme, necháme na zimu. Najlepšie i najzdravšie je čerešne zmraziť. Odkôstkované nesladené čerešne sa natesno vkladajú do škatuliek alebo igelitových vrecúšok a dajú zamraziť. Hodia sa do koláčov a knedličiek. Ak chceme mraziť čerešne celé, necháme ich v mrazničke voľne na tácke, aby sa nedotýkali, a až potom ich vložíme do igelitových vrecúšok.

Pustiť sa tiež môžeme do zavárania čerešňového kompótu. Ani ten nemusí obsahovať cukor, je napodiv dosť sladký i bez neho. Stačí sladké odkôstkované čerešne natlačiť do pohárov a zavariť pri 85 °C dvadsať minút. Takýto kompót sa v zime hodí na prípravu ovocných tvarohov, koláčov alebo zmrzlín.

Čo nám možno napadne, keď sa povie čerešne...

  • Bublanina
  • Nesmie sa na ne piť (bolesť brucha)
  • Čerešňové víno
  • Maraschino, Griotka

TIP: Najprácnejšie je na príprave jedál z čerešní zdĺhavé odkôstkovávanie. Tí, ktorí vyrábajú domáce marmelády, by mohli rozprávať. Ak si však nekúpili odkôstkovávač. Jedným z nich je HANDY (Tescoma). Tento nenápadný pomocník dokáže prácu neuveriteľne urýchliť. Odstráni kôstky nielen z čerešní čerstvých, ale i kompótovaných a mrazených. Kombinácia kvalitného plastu a nerezu neničí vitamíny v ovocii a proces odkôstkovávania nenarušuje dužninu čerešní, ovocie nijako nedrví, pozrite sa na video.

Diskusia
27.9.2012 15:51Re: mkm
27.9.2012 15:51mkm
27.9.2012 15:50????
Súvisiace články
PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.