TVOJDOM.SK

Osvedčené vianočné pečivo i polozabudnuté recepty

Varenie a stolovanie - 7.12.2007

Už iste viete, ktoré druhy toho najobľúbenejšieho vianočného pečiva to u vás tento rok vyhrávajú, čo si ktorý člen rodiny praje a...

reklama
Už iste viete, ktoré druhy toho najobľúbenejšieho vianočného pečiva to u vás tento rok vyhrávajú, čo si ktorý člen rodiny praje a čo teda rozhodne všetko musíte upiecť. Máme pre vás naviac niekoľko veľmi tradičných, starých tipov na vianočné pečivo. S niektorým sa musí začať v predstihu, iné zvládnete chvíľu pred Štedrým dňom.

Pečieme 3 – 4 týždne vopred: Medovníčky zo Zálezlic
Suroviny: 80 dkg hladkej múky, 30 dkg cukru, 4 vajcia, 4 lyžice tuku (z toho 2 lyžice masla a 2 masti), 4 lyžice medu, pol vrecúška medovníkového prášku, 1 vrecúško medovníkového korenia.

Postup: spracujeme cesto, necháme najmenej cez noc odležať. Potom na doske rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Kladieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie ďalej od seba (pečením sa zväčšia a vyskočia do výšky). Medovníčky pečieme pri 170 °C v predhriatej rúre asi 5 až 8 minút, do jemne zlatista. Po vybratí z rúry ešte na plechu rýchle medovníčky pretrieme rozšľahaným vajíčkom, budú sa potom krásne lesknúť.

Pečieme 10 – 14 dní vopred: Medové koláčiky
Suroviny: 60 dkg hladkej múky, 30 dkg cukru, 10 dkg hery, 6 lyžíc medu, 2 vajcia, 2 lyžičky sódy.

Postup: Do vandlíka dáme rozpustiť cukor, tuk, med, vajcia. Keď je zmes teplá, pridáme 1 lyžičku sódy. Až potom zmes zhustne, ihneď do nej vsypeme 30 dkg hladkej múky. Na doske vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme menšie kolieska. Kladieme ich na plech ďalej od seba (pečením sa dosť zväčšia) a pečieme v predhriatej rúre pri 160 – 170 °C do svetle zlata. Po upečení sú koláčiky dosť tvrdé, zmäknú až o niekoľko dní po zlepení. Zlepujeme ich orechovou alebo kakaovou náplňou a povrch polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme mandľou alebo lieskovým orieškom.

Orechová náplň: Rozmiešame 20 dkg masla, 14 dkg jemne strúhaných orechov, 10 dkg cukru a lyžicu rumu (alebo pár kvapiek rumovej esencie).

Kakaová náplň: Rozmiešame 20 dkg masla, 1 – 2 lyžice kakaa, 10 dkg cukru, lyžicu rumu (alebo pár kvapiek rumovej esencie).

Pečieme týždeň vopred, ale aj napríklad na poslednú chvíľu: Lomnické kolieska (recept od prababičiek)
Suroviny: 56 dkg hladkej múky, 28 dkg zmäknutého tuku (maslo, hera), 10 dkg mletých orechov, 2 dkg droždia, troška mlieka.

Postup: Na dosku nasypeme múku, zmiešame s orechmi, tukom, prilejeme droždie v troške mlieka. Prípadne prilievame mlieko, až sa cesto spojí a je vláčne. Vytvoríme z neho dlhší bochník, z ktorej odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyvaľkáme „húseničky“ s priemerom asi 1 až 1,5 cm. Spojíme ich konce a vzniknuté kolieska kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečením sa kolieska trochu zväčšia. Pečieme ich pri 160 – 180 °C, odhadom asi 8 – 10 minút, iba do svetlo žlta. V miske zmiešame v pomere 3:1 vodu a rum. Kolieska namáčame jeden po druhom a ihneď ich obaľujeme v múčkovom cukre. Necháme ich preschnúť na táckach a potom naskladáme do papierovej škatule.

-ag-
Foto: www.isifa.com  

Diskusia
18.8.2009 8:27Re: Re: medovničky
18.8.2009 8:27Re: medovničky
23.3.2009 11:33medovničky
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.