TVOJDOM.SK

Koláče s mrveničkou: Klasika, ktorá chutí i dnes

Varenie a stolovanie - 26.2.2010

A máme tu piatok. Čo dobré si teda cez víkend pripraviť? Čo tak napríklad koláč s mrveničkou. Nie je to nič zložité a chutí to skvele…

reklama

Geniálna trojkombinácia – cukor, múka, maslo. Výsledkom je to, čo sa niekde nazýva mrvenička. Nie je presne známe, kto to vymyslel, ale vymyslel to dobre. Keď sa tieto suroviny spoja v ideálnom pomere (a pri ideálnej mäkkosti tuku), horúci vzduch v rúre potom korunuje dielo. Výsledkom je chrumkavá sladká dobrota, ktorá dotvára chuť a vôňu pečiva a je skutočne súčasťou koláča, nie jeho ozdobou. Mrvenička je dôležitá hlavne na slivkové i iné ovocné koláče. Nedostižná je kombinácia mak-slivky-mrvenička.

Mrvenička sa musí zospodu čiastočne správne „pripiecť“ ku koláčovému podkladu, aby koláč nebol príliš dusivý, a horná vrstva zostať sypká. Ak by bol koláč príliš dusivý, nechutil by napríklad deťom a matky by naviac mali čo upratovať – odrobinky sú úplne všade.

DrobenkaExistujú obyčajné i vylepšené mrveničky, mrvenička sa môže i oklamať, tak ako všeličo v gastronómii. Ale to nesmie byť na úkor kvality a chuti. Predovšetkým tuk musí byť vždy kvalitný, čerstvý. Z nekvalitného (ani nie jemne stuchnutého) tuku sa dobrá mrvenička urobiť nedá. Ako pri všetkom platí, ak máte obrovskú chuť na koláč, ale nemáte čerstvé suroviny, odložte pečenie na zajtrajšok.

Čo na to treba

Na mrveničku sa používa maslo alebo rastlinné maslo. Cukor: kryštálový alebo krupica. Mrveničku spracujeme buď rukami alebo lyžicou či vareškou, prípadne šľahačom alebo výrobou poveríme mixér. Výsledkom musia byť drobné žmolky – odrobinky.

Na mrveničku majú mnohí svoj vlastný osvedčený recept. Návodov je mnoho. Vyberáme niektoré z nich:

Varianty a pomery suroviny pri mrveničke

  • 140 g hrubej múky, 100 g tuku, 100 g cukru.
  • 200 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 8 lyžíc zmäknutého masla.
  • Pridať môžeme aj žĺtok: 300 g hrubej múky, 150 g cukru, 150 g tuku, 1 žĺtok.
  • Mrvenička so škoricou: k ingredienciám pridáme na špičku noža škorice.
  • Vanilková mrvenička: časť cukru doplníme do požadovanej váhy cukrom vanilkovým. V tomto prípade sa dá tiež použiť cukor múčka + vanilkový cukor.
  • Hrubá múka sa dá nahradiť detskou krupičkou.

Postup: Na doske rozsekáme do múky zmäknutý tuk, pridáme cukor a ručne všetko spolu spojíme alebo skôr rozdrobíme.

Iný spôsob – cukor, múku a hrudu zmäknutého masla dáme do hlbšej misy a pracujeme len ručne.

Ušetríme si zašpinené ruky: suroviny v hlbokej mise rozmelníme ručným elektrickým šľahačom. Alebo všetko dáme do mixéru.

Na mrveničku s vareškou: V hrubom kastróliku rozpustíme maslo a pridáme múku a cukor – všetko vymiešame na požadovanú konzistenciu vareškou.

Úprava: Ak je hmota mazľavá a nechce sa drobiť, pridáme múku a od oka (pomerne) tiež trochu cukru. Keď nie je mrvenička v malých kúskoch, ale skoro na prášok, pridáme tuk, aby sa cukor s múkou lepšie spojil do kúsočkov.

Recept na slivkový koláč s mrveničkou na záver

Švestkový koláč s drobenkouSlivkový koláč je skvelý, nech už ho urobíme z čerstvých sliviek alebo kompótu. Na túto pochúťku budeme potrebovať 150 g polohrubej múky, 120 g tuku, 120 g cukru, 3 vajcia, 50 g škrobu (Solamyl, kukuričná Maizena), pol vrecúška prášku do pečiva, slivky, soľ. Mrveničku si pripravíme z 200 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 8 lyžíc pravého zmäknutého masla.

Koláčové cesto pripravíme tak, že ušľaháme cukor s vajcom a tukom (ručne alebo v šľahači), pridáme múku, škrob, štipku soli a prášok do pečiva. Vymažeme a hrubou múkou vysypeme plech. Nalejeme na neho cesto a pokryjeme slivkami (rozpolenými, vnútornou rozkrojenou stranou nahor, šupkou dolu). Potom posypeme husto mrveničkou a upečieme.

Dobrú chuť!

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Diskusia
2.1.2011 12:02Re: Re: Re: +
12.12.2010 20:23Re: Re: Re: Re: Re: Re: +
Súvisiace články
PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.