TVOJDOM.SK

Kel: Šialene zdravá zelenina

Varenie a stolovanie - 19.2.2010

Medzi zeleninu, ktorí jedni milujú a druhí nenávidia, patrí kel. Ten, kto ho miluje a čas od času si ho dopraje, robí mnoho pre svoje zdravie, tým druhým môže urobiť parádu vo váze…

reklama

KKel listový a kel ružičkovýel je krásny, to po prvé. Je tiež veľmi zdravý – to po druhé. Všimli ste si niekedy pôvab odtrhnutého listu kelu? Nie nadarmo sa v posledných rokoch dostal do módy okrasný kel, súčasť kvetinových aranžmánov. Táto zelenina bola vysoko cenená v minulosti (je to prastará zelenina, známa už v Mezopotámii), zatiaľ čo dnes je často prehliadaná, v niektorých rodinách sa nevarí vôbec a až zaujímavé nové vedecké poznatky nás ku kelu vracajú ako k niečomu veľmi zdravému.

Zdroj zdravia

Kel je listová zelenina veľmi bohatá na rôzne živiny. Stále sa prichádza na nové poznatky o jej blahodárnom vplyve na náš organizmus. Všetky jeho druhy sú bohaté na vlákninu, udržujú tak v priaznivom stave nás tráviaci systém. Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je v ňom aj draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén a kyselina listová. Najmä Kel, huby a ryba = dokonalé spojeniekučeravý kel obsahuje mnoho karoténov. Kto má problémy so žalúdkom, pečeňou alebo ho trápia črevné problémy, mal by jesť práve kel; ten naviac i priaznivo pôsobí pri znižovania cholesterolu. A ak vezmeme do úvahy i zvyšovanie celkovej imunity a hojenie ekzémov a iných kožných problémov, čo sa tiež kelu pričíta, je určite mnoho dôvodov, prečo sa tejto zelenine nevyhýbať.

Na pultoch obchodov sa stretávame celoročne s hlávkovým kelom, kučeravým kelom alebo a kelom ružičkovým. Kel kučeravý i ružičkový kel prezimujú na záhonoch a najchutnejšie sú po prvom mrazíku.

Ružičkový kel

Je fotogenický: hlúby s jasne zelenými guľôčkami týčiacimi sa zo snehových závejov – to je celkom zaujímavá fotografia. A na tanieri? Kel so šošovicouVýborný. Len sa to nesmie preháňať pri zapekaní kelu – niekto ho zapeká tak, že pod vrstvami salámu, slaniny, vajíčok sa zelenina stráca. Naopak dusený z hubami (skúste výraznú hlivu) je výborný. Ale najviac chuti a vône si uchová varený v pare, osolený a jemne poliaty dobrým maslom. A to stačí. Inú úpravu docielime, ak ho posypeme ešte opečenou strúhankou alebo syrom. Určite skúste parmezán.

Fóbia z kelu

Mnoho ľudí – akoby v hrôze z prevahy kelu nad mäsom – má tendenciu pridávať mastné mäso. Výsledok je ale potom podobný, ako keď v minulosti jediným vegetariánskym jedlom mnohých našich hostincov a reštaurácií boli kelové karbonátky nasiaknuté tukom, a to ešte hocijakým. Ku kelu by sme mali dávať viac byliniek a korenia a o niečo menej údenín.

Kel môžeme variť, dusiť, vyprážať, zapekať alebo ho pripraviť v omáčke. Surový ho príliš nejeme, do šalátu ho krátko povaríme. A korenie? Rímska rasca (má dôraznejšiu chuť i vôňu než rasca čierna), korenie biele, čierne, zelené i červené, koriander, zázvor sušený i surový, asafoetida, cesnak.

Zapečený kel s paradajkovou omáčkouSpoločníci kelu

Rozumie si výborne so slaninou, údenou slaninou, údeným mäsom a klobásou. Viac netreba pridávať. Ale ako bolo povedané, netreba preháňať a menej tuku nebude rozhodne na škodu. Ľahšie úpravy predstavuje napríklad orestovanie listov hlávkového alebo kučeravého kelu na olivovom oleji, s cesnakom a zeleným korením. Dusiť ho môžeme ako špenát a pridávať do cestovín, halušiek, ryže. Ide o to, dosiahnuť výbornú chuť a predstaviť tak kel ako niečo dobré tým, ktorí ho nikdy nejedli.

Poriadna hustá kelová polievka je tým najlepším jedlom do mrazu.

Šalát inej chuti než sme zvyknutí

Kel s cestovinami chutí dobreŠaláty nám dovolia pripraviť kel veľmi naľahko, diétne a zdravo. Vnútorné jemné listy povaríme v slanej vode, vychladíme a pokrájame na jemné prúžky. Dáme do šalátovej misy a pridáme nahrubo nastrúhaný zeler, mrkvu a prihodíme pár lístkov rukoly. Zálievku vytvoríme z olivového oleja, vínneho octu, soli a hrubo zomletého bieleho korenia.

Kel ako dekorácia

Kel je rovnako pekný alebo krajší než šalátové listy. Kelové listy môžeme položiť pod vajíčka na biely tanier. Krásne na ňom vyzerajú i plnené paradajky.

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Diskusia
21.9.2013 20:07Re: Kel
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.