TVOJDOM.SK

Čo dobré si upiecť v nedeľu? Napríklad makrónky, máme recept

Varenie a stolovanie - 8.5.2011

Z bielkov sa dá pripraviť množstvo sladkých dobrôt od pusiniek, cez snehové nákypy, bezé až po makrónky. Pre inšpiráciu pre vás máme recepty i tipy, ako na snehové pečenie...

reklama

Bielkové pečivo je nadýchané, ľahké a neodolateľné. Pusinky a jemné v rúre ošľahnuté snehy, bezé spojené pudingovým krémom i snehové nákypy majú šmrnc a fungujú na detské párty i k odpoludňajšej káve. Niekto má možno pocit, že sú tieto pochúťky až príliš páperové a suché, ale vtipným prepojením s odľahčeným jahodovým alebo citrónovým krémom alebo čokoládovou šľahačkou tento handicap ihneď zmizne.

Základ – jednoduché pečivo z bielkov

Z 3 bielkov ušľaháme sneh, keď je pomerne tuhý, postupne po kvapkách zašľahávame citrónovú šťavu – stačí asi jedna malá mokka lyžička. Potom pridávame postupne a po lyžiciach 175 g práškového cukru. Pokračujeme v šľahaní na najvyššie obrátky, až kým nie je sneh tuhý a lesklý, netrhá sa. Sneh dáme do vrecúška a na plech (alebo na papier na pečenie na plech položený) striekame krúžky, ovály a iné tvary. Keď nastriekame dva krúžky na seba spojíme ich „uškom“, vznikne snehový košíček. Snehové pečivo pomaly upečme v teplote neprekračujúcej 100°C.

Technológia prípravy bielkového cesta

Pri príprave bielkového cesta je dôležité do vyšľahaného snehu ingrediencie zašľahávať postupne. Najskôr ušľahajte tuhý sneh, postupne zašľahajte cukor, prípadne i citrónovú šťavu. Keď je sneh tuhý tak, že povytiahnutá špička stojí a neohýba sa, je to hotové. Potom postupujte v úprave ďalej podľa individuálnych receptov.

Ako piecť snehové pečivo

Všeobecne platí, že sa pečie pomaly a skôr sa suší. Niekedy sa používa ľahšia penová hmota (na 6 bielkov asi 10 dkg kryštálového a 20 dkg práškového cukru). Tá sa najskôr v rúre nechá ošľahnúť pri vyššej teplote a potom sa dopečie pri menej než 100°C, po vypnutí rúry je dobré pečivo nechať ešte hodinu v chladnúcej rúre dosušiť. Ťažšia bielková hmota (na 6 bielkov asi 10 dkg kryštálového a ešte asi 30 dkg práškového cukru) sa pečie od začiatku pri teplote 80 – 100°C, veľmi opatrne a tiež sa nechá dosušiť. Rúra musí byť vždy predhriata a musí sa strážiť.

Recepty nielen na makrónky

Možno ste si ich tiež zamilovali vďaka francúzskym pekárňam, kde makrónky – lahodné rôznofarebné a chuťovo pestré bielkové pečivo, predávajú. A možno ste si ich zamilovali tak, že ste sa rozhodli skúsiť si ich upiecť doma. Tak ideme na to.

Dve bielka izbovej teploty vyšľaháme do snehu, do ktorého pridáme 60 g kryštálového cukru a spoločne šľaháme, kým sneh nezačne tvoriť špičky. Do vyšľahaného snehu pridáme 50 g jemne mletých mandlí a opatrne premiešame. Podľa toho akej chuti a farby chceme makrónky mať pridáme do snehu kakao, mletú čokoládu, pistácie, lyžičku malinovej marmelády atď. a opäť premiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. Za pomoci cukrárskeho vrecúška z bielkového cesta tvoríme na plech vyložený papierom na pečenie súmerné kolieska. Takto pripravené makrónky necháme pred pečením dve hodiny stáť, aby povrch cesta trochu preschol. Potom dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C, pečieme cca 15 minút. Po upečení a pred plnením krémom necháme makrónky celkom vychladnúť, aby sa dobre plnili a nelámali. Plniť ich môžeme maslovým, pudingovým či iným krémom – tu sa medze fantázii nekladú.

Niečo extra – Snehový nákyp z roku 1920
Pol hodiny trieme (prababičky treli ručne, my to necháme na kuchynský robot) 15 g cukru, 15 g džemu a dve celé vajcia. Potom primiešame tuhý sneh zo 6 bielkov. Tortovú alebo bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme mandľovými lístkami alebo šupinkami, nalejeme našľahanú hmotu, posypeme trochu cukrom a pečieme v stredne teplej rúre pol hodiny.

Rotschildov nákyp
Prevaríme 1 litra mlieka s kúskom vanilky, tú potom odstránime. Mlieko necháme schladiť a pridáme do neho 12 dkg cukru, 5 žĺtkov, 2 lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu. Miešame a opäť pristavíme na oheň, miešame do zhustnutia ako puding. Do vychladnutej hmoty pridáme kúsky kompótovaného alebo čerstvého ovocia – jahody, broskyne, banány – a nakoniec sneh z 10 bielkov. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pomaly pečieme asi 25 minút.

Starodávne kominárske pusinky
Uvaríme sušené slivky a kôstku (ak v nich je) nahradíme mandľou alebo vlašským orechom. Ušľaháme z 5 bielkov a 25 dkg cukru sneh a zašľaháme do neho 8 dkg nastrúhanej čokolády. Položíme na plech papier na pečenie a tvarujeme na neho pomocou dvoch lyžičiek z čokoládového snehu pusinky. Do každej opatrne vložíme slivku; pusinky musia byť tak veľké, aby slivku nebola vidieť. Potom upečieme asi 25 minút pri miernom ohni okolo 100°C.

Bezé v inej podobe – supertorta s likérovou šľahačkou
Zo šiestich bielkov a 10 dkg kryštálového cukru ušľaháme sneh a vmiešame do neho opatrne 20 dkg práškového cukru. Na papier na pečenie nastriekame dve veľké špirály – to bude vrch a spodok torty. Poprášime cukrom a upečieme pri maximálne 100°C do jemne zlatista. Necháme chladnúť na rovnej tortovej tácke. Potom spodný diel potrieme čokoládovou alebo likérovou šľahačkou a priklopíme vrchnou pečenou špirálou.

Náplne do torty a bezé: ušľaháme pevnú šľahačku a vmiešame do nej deciliter likéru premiešaného s 18 dkg práškového cukru. Čokoládová šľahačka vznikne vmiešaním 20 dkg strúhanej čokolády s 20 dkg práškového cukru. Obdobne vmiešame do šľahačky 20 dkg malín a 15 dkg práškového cukru.

Sladkú nedeľu!

-ag-
Foto: www.isifa.com

Diskusia
Nikdo tento článek zatím nekomentoval. Buďte první...
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.