TVOJDOM.SK

Variácie na tekvicový kompót

Spotrebiče a vybavenie - 31.10.2005

Z dvoch alebo troch veľkých tekvíc pripravíme niekoľko druhov kompótov – každý trochu iný: Tekvicový kompót s (čerstvým alebo zaváraným) ananásom Suroviny: 1 kg tekvice, 1 dl octu, 350 g kryštálového alebo krupicového cukru, 3 kolieska citrónu bez kôry, ananásový kompót (300-400 g) alebo polka ananásu a 3...

reklama
Z dvoch alebo troch veľkých tekvíc pripravíme niekoľko druhov
kompótov – každý trochu iný:



Tekvicový kompót s (čerstvým alebo zaváraným)
ananásom

Suroviny:
1 kg tekvice, 1 dl octu, 350 g kryštálového alebo
krupicového cukru, 3 kolieska citrónu bez kôry, ananásový
kompót (300-400 g) alebo polka ananásu a 3 lyžičky múčkového
cukru, 4 klinčeky.



Postup: Nakrájanú tekvicu ponoríme do vody s octom
(1:1) a necháme 24 hod macerovať. Pridáme k nej kompótový
ananás alebo polovicu čerstvého ananásu nakrájaného na kúsky
(aj so šťavou, ktorá z neho vytiekla) a navyše tromi lyžičkami
múčkového cukru. Druhý deň všetko precedíme, pridáme 500 ml
vody, cukor, kolieska citrónu, klinčeky a za občasného miešania
varíme tekvicu s ananásom priamo v tomto náleve tak dlho, až
kúsky tekvice zosklovatejú. Po vychladnutí dáme kompót do
pohárov; do každého z nich môžeme pridať niekoľko kvapiek
ananásovej esencie a pár kvapiek citrónu (alebo kvapku
citrónového koncentrátu). Sterilizujeme 20 min pri 80°
C.



Tekvicový kompót s kvapkou rumu a vínnym nálevom

Suroviny:
2,5 kg tekvice, 700 g cukru, 1 l vody a 3 dl octu
(na macerovanie), 0,7 l vody a 0,5 l bieleho vína (na nálev), celá
škorica alebo vanilkový lusk, klinčeky (asi 5 ks), rumová esencia,
ananásová esencia (z každej asi pol fľaštičky), lyžička kyseliny
citrónovej.



Postup: Očistenú a nakrájanú tekvicu namočíme na 20
hodín do octového nálevu. Potom ju vyberieme, necháme
odkvapkať a kúsky tekvice plníme do pohárov. Z vody, vína,
cukru, klinčekov, škorice, citrónovej kyseliny a oboch esencií
pripravíme nálev. Necháme ho prejsť varom a horúci nalejeme
do pohárov s tekvicou. Poháre sterilizujeme 20 minút pri 80°
C.



Tekvicový kompót s ananásovou esenciou a klinčekovým
nádychom

Suroviny:
1 tekvica (2,5 kg), 1 l vody, 1,5 kg cukru, šťava z
2 citrónov, klinčeky, fľaštička ananásovej esencie, lyžička
kyseliny citrónovej, kúsok škorice.



Postup: Kúsky tekvice vo veľkosti asi 2 cm dáme do
hlbokej sklenenej alebo porcelánovej misy a zalejeme roztokom
vody zmiešanej s kyselinou citrónovou (na 2,5 l vody 30 g
kyseliny). Necháme do druhého dňa, najmenej 12 hodín.
Scedíme, necháme odkvapkať a naplníme do pohárov. Uvaríme
cukrový roztok z vody, cukru, citrónovej šťavy a škorice,
precedíme a zalejeme ním tekvicu v pohároch. Pridáme do
každého 3 klinčeky, niekoľko kvapiek esencie, pridať môžeme i
rum. Sterilizujeme asi 25 min. pri 90°C.



Tekvicový kompót s pomarančovou šťavou

Suroviny:
2 kg tekvice, ocot, 2,2 l vody, 1 kg cukru, celá
škorica alebo vanilka, 1 citrón, 2 pomaranče.

Postup: Tekvicu nakrájame na malé kocky, dáme do
misy s nálevom (1:1 ocot a voda), necháme stáť 24 hodín. Na
druhý deň uvaríme vodu s cukrom, pridáme celou vanilku alebo
škoricu, z tekvice zlejeme octovú vodu a varíme ju v cukrovom
roztoku až zpriesvitnie. Potom rýchlo vyberieme a preložíme na
misu. V cukrovom roztoku uvaríme jeden citrón nakrájaný na
plátky a šťavu z dvoch pomarančov. Vychladnutú tekvicu dáme
do pohárov, zalejeme vychladnutým cukrovým roztokom, z
ktorého vyberieme škoricu (vanilku). Sterilizujeme 10 min pri
95°C.



-ag-
Diskusia
Nikdo tento článek zatím nekomentoval. Buďte první...
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.