TVOJDOM.SK

Slávnostné prestieranie stola

Spotrebiče a vybavenie - 17.8.2001

Pri prestieraní a príprave slávnostnejšej tabule hrá nemalú rolu už sám tvar stola. Ak máme oválny stôl, máme takmer vyhrané. Navodzuje totiž pocit harmónie, najmä ak naň prestrieme dva pastelové obrusy s rôznymi dĺžkami. Oválna tabuľa už sama o sebe pôsobí veľmi slávnostne a na dokonalý dojem stačí, keď všetko...

reklama
Pri prestieraní a príprave slávnostnejšej tabule hrá nemalú rolu už sám tvar stola. Ak máme oválny stôl, máme takmer vyhrané. Navodzuje totiž pocit harmónie, najmä ak naň prestrieme dva pastelové obrusy s rôznymi dĺžkami. Oválna tabuľa už sama o sebe pôsobí veľmi slávnostne a na dokonalý dojem stačí, keď všetko podriadime jej oválnym krivkám. Výborne na nej vyniknú ďalšie okrúhle tvary ako polievková misa, oválne misy na jednohubky či chlebíčky, oblé poschodové misy na ovocie. Taktiež nádoby na omáčky, rôzne stupňovité misy na sladkosti, špeciálne misy na syry, súpravy na fondue – skrátka parádne kúsky servisu, ktoré nedávame na stôl denne.

Dielo potom už môžu korunovať len jemné porcelánové servisy a sada strieborných príborov, ktoré máme v príborníku a na stôl sa dostanú len výnimočne.

Teraz ide o to, ako toto všetko na obmedzenom priestore stola prehľadne a tiež pôsobivo usporiadať. Samotné prestieranie možno vyzerá na prvý pohľad zložito, ale má svoju logiku, príbory i poháre sú poskladané tak, aby sme ich s novými chodmi postupne odoberali a nezhadzovali si pritom tie zostavajúce, držadlá príborov a lyžičiek umiestnených naprieč nad tanierom napríklad mieria vždy k ruke, do ktorej ich budeme brať.

Základom je veľký tanier na hlavný chod (takzvaný základný tanier), ktorý leží na stole pred stoličkou každého stravníka. Na ňom je buď polievkový tanier alebo len zložený obrúsok a polievka sa prinesie v šálkach. Pri ľavej ruke má každý stravník dezertný tanier. Okolo taniera ďalej rozmiestňujeme podľa určitých pravidiel príbory, ďalšie tanieriky a poháre.

Ak nás čaká viac chodov a potrebujeme tak viac príborov, kladieme príbory vedľa taniera smerom od vnútra von; začíname tesne pri tanieri, kam pôjde príbor na hlavný chod. Vedľa noža kladieme na pravú stranu lyžicu atd.

Umiestnenie pohárov
Nad čepeľou noža postavíme pohár na nápoj, v prípade, že bude pohár len jeden. Inak má nad nožom svoje miesto pohár na nápoj, ktorý budeme piť k hlavnému chodu; ostatné poháre – (na nápoj k predjedlu a k dezertu) dávame vpravo od neho, nad lyžicu a dezertný nôž. Ak nás čaká na začiatku hostiny prípitok so šumivým vínom, pohár naň bude vľavo od pohára na nápoj k hlavnému chodu.

Nad tanierom má ďalej svoje miesto dezertný príbor. To môže byť lyžička a vidlička na múčnik (i tie sú logicky nasmerované, ležia síce nad tanierom vedľa seba, ale rukoväť vidličky mieri vľavo, aby sme ju mohli ľahko uchopiť ľavou rukou, rukoväť lyžičky mieri naopak vpravo). Obdobne kladieme nad tanier i malý príbor na syr, ak dezertom bude práve niektorý z vynikajúcich syrov – obvyklá je kombinácia jedného zrejúceho, jedného čerstvého a jedného tvrdého syra.

Obrúsky
Na slávnostnej tabuli má svoje pevné miesto látkový obrúsok, obyčajný papierový by celkový dojem úplne pokazil. Obrúsok (40 x 40 alebo 50 x 50cm) skladáme do rôznych foriem, ako napríklad do tvaru vejárov, vlniek, ľalií alebo tzv. biskupskej čiapočky, potom obrúsok postavíme na veľký plytký tanier pred každého stravníka.

Koruna prestretého stola – kvety
Kvety dotvárajú atmosféru stolovania, musia sa hodiť k zvolenej farbe obrusu a samozrejme ladiť i s farbou stolového riadu. Nemali by príliš silne voňať, aby neprekrývali vône a tiež i chute jedla. Druhá podmienka je, aby neprekážali – to znamená, že kvety nesmieme napríklad zhodiť lakťom, mali by byť preto uprostred stola. Vázy by tiež nemali byť príliš vysoké, aby sme pohodlne videli na osoby na druhej strane stola. Je preto lepšie zvoliť striedme nižšie kvetinové kreácie rozdelené do niekoľkých menších vázičiek, ako jednu veľkú kyticu.

-ag-
Diskusia
17.4.2013 17:11shitload
19.5.2010 9:58Hnojník
19.5.2010 9:56hovno
23.11.2009 8:19Re: nuda
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.