TVOJDOM.SK

Ako sa dá sušiť ovocie a kedy kúpiť sušičku

Spotrebiče a vybavenie - 12.7.2006

Sušičky ovocia sú praktickým pomocníkom v domácnosti. Hlavne v takej domácnosti, kde si všímame, že stále viac a viac utrácame za...

reklama
Sušičky ovocia sú praktickým pomocníkom v domácnosti. Hlavne v takej domácnosti, kde si všímame, že stále viac a viac utrácame za sušené alebo kandizované ovocie. Je totiž nielen výborné, ale tiež zdravšie než cukrovinky. Jeho využitie v kuchyni je rozličné – používame ho do pečiva napríklad typu biskupského chlebíčka, štól alebo na koláče, ale i do ovocných knedličiek a kaší. Sušené ovocie je nevyhnutnou súčasťou „müsli“ raňajok. A tak s domácou sušičkou môžeme rozvinúť svoju fantáziu a nasušiť si prekvapujúce množstvo druhov ovocia domáceho z vlastnej záhrady, ale i cudzokrajného (ananás, kiwi, banán alebo mango). Z domácich druhov sa sušia najviac jablká, hrušky, slivky a ringloty, marhule, broskyne, čerešne i višne, ale tiež drobné ovocie plné vitamínov, ako sú čučoriedky, šípky, jarabina alebo i čierna baza.

Sušička ovocia je väčšinou poschodový „lietajúci tanier“ urobený z plastu, s niekoľkými priehľadnými poschodiami, kam sa ovocie naskladá a kam sa potom vháňa vzduch, ktorý ovocie správnym spôsobom dokonale vysuší.

V cene od 700 do 2.000 korún (ale našli sme na trhu i sušičky za 4.000 – 7.000 korún) môžeme kúpiť rôzne typy sušičiek, ktoré majú obdobné parametre a príslušenstvo. Sušička s obvyklým priemerom 30 – 35 cm má väčšinou 4 – 5 tanierov s možnosťou dokúpenia ďalších. Poschodia sú priehľadné, takže máme vizuálnu kontrolu nad procesom sušenia. Rôzne fóliové misky na drobné potraviny umožnia, že môžeme sušiť tiež bylinky. Okrem toho tu usušíme s úspechom i huby. Sušička suší dokonale, rovnomerne a pomerne rýchlo.

Sušiť môžeme ale ovocie doma alebo na chalupe tiež v rúre – musí byť však elektrická, nie plynová. V tej totiž vznikajú vodné pary, ktoré by ovocie opäť zvlhčovali, a nikdy by sa tak dokonale nedosušilo. Hrušky či jablká tiež dobre usušíme na chalupe v rúre, ktorá je súčasťou starého sporáka či pece a kde sa kúri drevom alebo uhlím.

Iný spôsob je sušenie na vzduchu – na veľkých sieťach, na ktorých na jeseň sušíme huby, môžeme v lete sušiť krížalky – jablčné alebo hruškové tenké plátky. Siete umiestnime napríklad na chalupe na povalu do mierneho prievanu alebo von, ale nie na priame slnko.

-ag-
Foto: Archiv In, Sencor

Diskusia
Nikdo tento článek zatím nekomentoval. Buďte první...
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.