TVOJDOM.SK

Fígle a tipy na tekvicový kompót

Spotrebiče a vybavenie - 2.11.2005

Tekvicový kompót je už klasika. V kompótovej miske síce nevyzerá nijak zvláštne, ale môže chutiť neodolateľne – záleží, ako ho okoreníme a ako správne a „akurát“ sa nám podarí kompót zavariť: kúsky by mali byť správne chrumkavé, nie mäkké. Tekvicu dôkladne umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a mäkkej dužiny a iba...

reklama
Tekvicový kompót je už klasika. V kompótovej miske síce
nevyzerá nijak zvláštne, ale môže chutiť neodolateľne – záleží,
ako ho okoreníme a ako správne a „akurát“ sa nám podarí
kompót zavariť: kúsky by mali byť správne chrumkavé, nie
mäkké.



Tekvicu dôkladne umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a
mäkkej dužiny a iba tvrdé časti nakrájame na rezy, ktoré až
potom šúpeme – je to ľahšie. Potom krájame na kocky s hranou
asi 2 cm.



Podstatou prípravy tekvicového kompótu je najprv nechať kúsky
tekvice macerovať v roztoku, ktorý obsahuje ocot a vodu, alebo
v cukrovom roztoku, kde je navyše i korenie a citrónová šťava. Aj
keď na rozdiel napríklad od cukiny tekvica špecifickú chuť má –
je potrebné ju korigovať a trochu „preškoliť“. Najviac sa na tento
účel osvedčila chuť škorice, citrusov a hlavne ananásu.
Používame ananásovú esenciu alebo i kompót. Taktiež rumová
alebo vanilková esencia sa môže nakvapkať do nálevu. Celkovo s
tekvicou môžeme trochu experimentovať – v kompóte by nemal
chýbať citrón alebo limetka, klinček, prípadne škorica, celá
vanilka a napríklad aj hrozienka.



Dochucovanie hotového kompótu

Hotový kompót má jednotnú chuť, ktorú ale môžeme ďalej – už
na miske – meniť. Hotový kompót má trochu fádny vzhľad a aj s
jeho zdobením je to zložitejšie – nehodí sa na neho napríklad
šľahačka. Ale môžeme ho posypať škoricou, odvážnejší gurmáni
aj rímskou rascou, bielym korením a hrozienkami (a to súčasne!)
alebo ešte niečím exotickejším: napríklad výbornou zmesou
„Chat masala“, prípadne „Chunky chat masala“ s podtitulom
„seasoning mix for fruid salads“. Táto zmes každý nudný ovocný
šalát veľmi ozvláštni a platí to i keď ním posypeme kolieska
banánu alebo kúsky jablka či hrušky. Zmes nájdeme pod týmito
názvami od rôznych (pakistánskych alebo indických) výrobcov,
preto ju najskôr kúpime v obchodoch s indickým korením. Zmes
obsahuje napríklad sušené mango, sol, čierne korenie a ďalšie
sladko-slano-štipľavé ingredience.



-ag-

Foto: Archiv In.cz
Diskusia
Nikdo tento článek zatím nekomentoval. Buďte první...
Súvisiace články

Žiadne súvisiace články


PARTNER SEKCE
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
Copyright © 1998-2010 Sanoma Media Praha s.r.o. Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu TVOJDOM.SK je vyslovene zakázaný bez písomného súhlasu. TVOJDOM.SK dodržuje právne predpisy o ochrane osobných údajov. ISSN 1213-7278.